Home
Στον Μαθηματικό Σερ Άντριου Ουάιλς(Andrew Wiles) το φετινό βραβείο Abel

Στον Μαθηματικό Σερ Άντριου Ουάιλς(Andrew Wiles) το φετινό βραβείο Abel

Το Βραβείο Άμπελ 2016 θα απονεμηθεί στον 62χρονο καθηγητή του Μαθηματικού Ινστιτούτου του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σερ Άντριου Ουάιλς, ο οποίος στη δεκαετία του ’90 «έσπασε» επιτέλους το μυστικό του τελευταίου θεωρήματος του Φερμά¹.

Το βραβείο, γνωστό και ως «Νόμπελ των Μαθηματικών», απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από το ποσό των έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ).

Το τελευταίο θεώρημα του Γάλλου μαθηματικού Πιερ ντε Φερμά παρέμενε αναπόδεικτο από τον 17ο αιώνα. Ο ίδιος ο Φερμά είχε γράψει το 1637, στο περιθώριο ενός βιβλίου, ότι γνωρίζει την απόδειξη, αλλά ποτέ δεν την παρουσίασε². Έτσι, έβαλε σε μεγάλους πονοκεφάλους γενιές μαθηματικών σε όλο τον κόσμο, ώσπου οΟυάιλς το απέδειξε, επίτευγμα που θεωρείται από τα πιο σημαντικά στα σύγχρονα μαθηματικά.

ΟΟυάιλς, όταν τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ,«δούλεψε» κρυφά και τελείως μόνος του την απόδειξή του επί επτά χρόνια (μόνο η γυναίκα του ήξερε τι έκανε!) και την παρουσίασε ξαφνικά το 1993. Έπειτα από μερικές αναγκαίες διορθώσεις, παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της το 1994 και τελικά τη δημοσίευσε επίσημα το 1995 στο περιοδικό μαθηματικών «Annals of Mathematics».

Για πολλούς, ο μάλλον ντροπαλός Ουάιλς θεωρείται ο πιο διάσημος μαθηματικός σήμερα(Πηγή:http://www.altsantiri.gr/politismos/ston-vretano-mathimatiko-antriou-gouails-aponemete-fetino-vravio-ampel/).

¹Η εξίσωση xª+yª=zª δεν έχει ακέραιες λύσεις για a ακέραιο μεγαλύτερο του 2.

² Ο λόγος, κατά τον Φερμά, ήταν ο μη επαρκής χώρος στο περιθώριο της σελίδας.